Een Samenvoeging van Brainstormen en Mindmappen
Het woord “BrainMap” is een samenvoeging van twee technieken: brainstormen en mindmappen. De eerste, brainstormen, is bedoeld voor het open-minded uitspreken en vastleggen van gedachten, zonder beperkingen. Het gaat hierbij om het onbeperkt verkennen van ideeën, waarbij er geen start- of eindpunt is. Dit kan vaak leiden tot onverwachte en creatieve inzichten, maar het kan ook lastig zijn om al deze ideeën praktisch te gebruiken, vooral als tijd en structuur ontbreken.
Mindmappen, aan de andere kant, biedt een gestructureerde aanpak. Het is een methode die helpt om de essentie van een doelgebied te ontwerpen, door gedachten en ideeën in een duidelijke structuur te plaatsen. Hoewel dit helpt om de noodzaak en prioriteit van gedachten te bepalen, kan het ook te veel kaders bieden, wat soms tot onvolledigheid kan leiden. Mindmappen kan daardoor te nauw werken en beperkt zijn om een situatie volledig en onvoorwaardelijk te beschouwen.
De kracht van BrainMap ligt in het combineren van deze twee benaderingen. De term “BrainMap” combineert de woorden “Brainstormen” en “Mindmappen”. Hiermee wordt de nadruk gelegd op het gestructureerd organiseren van de eigen gedachtenstroom, zodat creativiteit (Brainstormen) verbonden is met conceptueel denken (Mindmappen). Het is een constructieve methode die de creatieve energie behoudt en samenwerking binnen een creatieve context mogelijk maakt.
Het BrainMap Proces
De effectiviteit van de BrainMap-methode komt voort uit de volledigheid en zichtbaarheid gedurende het proces. Dit proces begint met een fase van brainstormen, waarin ideeën vrijelijk worden gegenereerd zonder oordeel of beperking. Deze fase zorgt voor een overvloed aan creativiteit en open-minded denken.
Vervolgens wordt deze gedachtestroom gestructureerd via het mindmappen. Gedachten worden georganiseerd in categorieën die ontstaan tijdens het proces en die vloeibaar zijn, open voor aanpassing. De categorieën worden visueel weergegeven en kunnen gedurende het proces worden verfijnd, waardoor een dynamisch overzicht ontstaat.
Het BrainMap-model maakt gebruik van vier invalshoeken om aan beide voorwaarden te voldoen. Deze vier kleuren (invalshoeken) sturen het creatieve denkproces en bieden de mogelijkheid om gedachten direct te plaatsen:
- Geel – Ambitie: Waar wil je naartoe?
- Blauw – Kennis: Wat weet je al?
- Groen – Voorwaarden: Onder welke omstandigheden kan dit werken?
- Rood – Actie: Hoe ga je dit in de praktijk brengen?
Door verbindingen te leggen tussen opgeslagen gedachten ontstaat automatisch de discussie of de positie (kleur) correct is, of dat deze gedachte niets bijdraagt aan het doel van de BrainMap. Intuïtief, ondersteund door de kracht van visualisatie, ontstaat er een overzicht van alles wat resonant is met het thema waaraan gewerkt wordt.
Bijvoorbeeld de ambitie (geel) kan worden verbonden met de kennis die je bezit (blauw). Dit roept de vraag op onder welke voorwaarden (groen) deze combinatie tot uiting komt (rood). Door bewust te zijn van welke kleuren overvloedig aanwezig zijn en welke niet, kun je bepalen waar je aan moet werken of waar je hulp bij nodig hebt.
Integratie en Toepassing
Het herkennen van de kleuren waarop je reageert biedt de mogelijkheid om gericht hulp te vragen tijdens gesprekken. Dit stelt je ook in staat om de regie te nemen in het gesprek en gericht aandacht te besteden aan het praktische doel of de invalshoek waaruit je wilt werken.
De verbindingen kunnen worden gelegd binnen elke toepassing die wordt gebruikt binnen de BrainMap-methode. Dit maakt het mogelijk om complexe informatie op een georganiseerde en intuïtieve manier te verwerken, wat kan leiden tot verbeterde communicatie, besluitvorming en probleemoplossing.
